Blog


Online we copy, paste and share images. We use them to tell stories and to show ourselves. Emoji is just one part of our digital visual culture. On this blog I’ll share my observations. *In Dutch only*

💎 💎 💎 💎 💎 💎 💎 💎 💎 💎 💎 💎 💎 💎 💎 💎 💎

August 3, 2017

EMOJI MOVIE MEMES

De iconen die we normaal gesproken op onze digitale schermen zien, verschijnen nu ook op het witte doek. In 2015 vochten 3 grote Hollywood filmstudio’s voor de rechten om een film over emoji te maken. Sony won de strijd en hun The Emoji Movie is vanaf 9 augustus in de Nederlandse bioscopen te zien.

De film speelt zich af aan de binnenkant van een smartphone, in de stad Textapolis. Het is de woonplaats van alle emoji die hier smachten om getypt te worden. Er is één emoji met een probleem: Gene. Hij is te uitbundig voor een eenduidige betekenis. De film volgt zijn zoektocht naar een passende gezichtsuitdrukking.

Een prima plot, zou je denken. Toch is er iets opmerkelijks aan de hand. In Amerika, waar The Emoji Movie al een week in de bioscopen draait, wordt de film namelijk uitzonderlijk slecht ontvangen. Op de beoordelingswebsite Rotten Tomatoes is de waardering uniek laag. De film wordt vergeleken met de slechtst beoordeelde films en wordt nu al de slechtste film van het jaar genoemd. Enkele reacties: “As pointless as you have feared”, “Terrible beyond words” en “Emoji movie sucks (sad face)”.

Sinds Sony’s aankondiging bestaat er online al grote scepsis over de film. Zo ging eind van het jaar een meme viral met de tekst: “Thank God 2016 is almost over. There’s no way 2017 can be wor…” en daaronder een poster van The Emoji Movie. Zulke tekst en beeld combinaties, die door internetters worden gemaakt en online als wereldwijde inside jokes worden verspreid, namen na de negatieve recensies alleen maar toe. Het heeft ertoe geleid dat de kritiek op de film tot meme is uitgegroeid.

En dat is eigenlijk heel logisch. De symbolen op ons toetsenbord hebben we allemaal op onze eigen manier toegeëigend. Soms krijgt een symbool online een nieuwe betekenis. Zo werd de nagellak-emoji een uiting van nonchalance. Maar in een app met een vriendin kan je met datzelfde symbool ook naar haar ijdelheid verwijzen. Dat we de betekenis naar ons eigen hand zetten, maakt emoji een typisch onderdeel van de online meme-cultuur.

Memes zijn multimodaal, ze bestaan uit bij elkaar gecopypaste beelden en teksten. Iedereen kan een element daaruit halen en het op een eigen manier gebruiken en delen. Met een verhaal op een bioscoopscherm heeft Sony onze emoji in een oude verhaalstructuur gegoten. Eén met een begin en een eind, die maar op één manier begrepen kan worden. Eén die bedacht is door 2 mannen die vaker verhalen voor Hollywood schrijven: Tony Leondis (Kung Fu Panda) en Eric Siegel. Eén die je consumeert en waar je als kijker geen enkele invloed meer op hebt.

Door memes te maken met stills uit de film, de film poster of het bedrukte gezicht van Patrick Stewart, de stem van de poep-emoji, op de rode loper zet het online publiek de film weer naar hun hand.

emojimoviememes_500

Klik hier voor een uitgebreide Emoji Movie meme-verzameling.